MOSKEE ALRIDAA

VRIJDAGPREEK

Vrijdagpreek 10 juni 2016


VRIJDAGPREEK 10/06/2016 – RAMADAAN EEN KANS OM NIET TE LATEN LIGGEN

Salaam Aleykoum

Audhubillah Minashajtani Arrajiem Bismillah Arrahmaan Arrahiem

In deze preek gaat onze imam verder met de uiteenzetting van de waarde van de maand ramadaan. Het is een gezegende maand waarin de beloning voor de aanbidding vermeerderd wordt  Het is gewoonweg de beste periode van het jaar. Een periode waarin de deuren van barmhartigheid en de de deuren van berouw geopend zijn.

ALLAH swt vergeeft iedereen die berouw toont en naar HEM terugkeert.De kansen die geboden worden zijn zo enorm ,dat wanneer iemand –na de Ramadan-nog steeds geen vergiffenis kreeg serieus veel kansen heeft laten liggen.

Om dit aan te tonen gaf onze geëerde Imaam enkele voorbeelden uit de hadiths

  1. ibn samoura zei dat de profeet SAW de preekstoel opstapte en 3 keer amien zei.De metgezellen ondervroegen de profeet SAW hierover en deze antwoordde hierop:

-“De engel Gabriel  kwam naar mij toe en zei dat  wanneer iemand zijn ouders een gevorderde leeftijd  bereiken  en hij geen zorg voor hen draagt hij na zijn dood in de hel zal terechtkomen  en  dat hij ver verwijderd is  van ALLAH (swt) zeg amien waarop ik “amien” zei

- de tweede keer zei Gabriel, o Mohammed wie de ramadaan doet en niet vergeven wordt zal na zijn overlijden in de hel terechtkomen. Zeg amien en ik zei “amien”

- de derde keer zei hij O Mohammed als iemand uw naam hoort en de vrede en zegeningen (Sallalahu Aleyhi wa salam) niet over u uitspreekt komt  na zijn dood in de hel terecht. Zeg amien en ik zei “amien’

  1. Vele mensen klagen over de lange dagen tijdens deze ramadan. Besef dat de beloning enorm groot is en de lengte van de dag recht evenredig is met het niveau dat bereikt wordt.

Hierover volgende hadith:

Abou hourayra (RA) zei dat er 2 mannen waren van  de stam kouda3a . Zij hadden zich samen bekeerd bij onze Profeet SAW. Een ervan stierf als martelaar en de andere stierf een jaar later.

Talha Ibn oubaydillah zei “ ik zag de 2de persoon in mijn droom voor de martelaar het Paradijs binnengaan”.Hij vertelde deze droom aan de Profeet SAW, en de Profeet SAW antwoordde hierop dat de 2de man een ramadhaan meer had verricht en hierdoor zeer veel hasanaat had verdient.

  1. Het is ook een groot voordeel om te vasten in de zomer .De Profeet Mohammed SAW zei: “ALLAH swt zal diegene die dorstig wordt door het vasten op de dag der opstanding voorzien van drank en hij zal nooit dorstig worden.”

Verricht de gebeden op de juiste manier en op het juiste tijdstip en ook zoveel mogelijk in de moskee ( voor de mannen) en woon de tarawieh gebeden bij. De beloning hiervoor tijdens de maand ramadhaan wordt weerom vermenigvuldigd.

Probeer zoveel mogelijk in de Koran te lezen en te begrijpen en weet dat je voor iedere gelezen letter 10 hasanaat krijgt. (Enkel als je ALIF LAAM MIEM zegt heb je al 30 hasanaat.)

Enkele fouten die je kan voorkomen:

  • Zoek geen redenen om toch te kunnen eten en drinken overdag. Door bv naar de dokter te lopen om aan te tonen dat hij / zij ziek is om toch maar niet te moeten vasten
  • Eten en drinken voor het tijdstip van zonsondergang (dwz redelijk wat minuten voor de tijd).
  • Het veel te laat eten in de ochtend.
  • Sommige vrouwen blijven na hun menstruatie periode eten voor één dag omdat zij ervan uitgaan dat zij eerst de ghousl moeten verrichten om te kunnen vasten wat dus niet correct is.

Ik vraag Allah SWT om vergiffeninis indien ik iets fout gezegd zou hebben.

Ik vraag Allah SWT onze vasten en onze gebeden te aanvaarden.

Salaam Alaykoum wa Rahmatullahie wa Barrakatu